Wykonanie

Jako że jest to pierwszy przepis który publikuje chciałbym przeprosić za wszelkie niedociągnięcia, jednocześnie zachęcam do umieszczania wszelkich uwag w komentarzach. Wszystkie wielkości i miary podawane w przepisach są podawane "na oko" i ich ścisłe przestrzeganie nie jest wymagane. Osobiście większość przypraw dodaje zdając się na własne wyczucie. Niniejszym zapraszam do wypróbowania tego dania które jest mieszanką pomniejszych dań kuchni indonezyjskiej oraz mojej ulubionej, występującej w
polskich rzekach
ryby jaka jest
pstrąg. Zaczynamy ... !!!Składniki:1
Pstrąg300 ml
mleko kokosoweryż biały200 g tempeh3
papryczki chilli lub pepperonisłodki
sos sojowy (kecap manis)
przyprawa do ryb1
trawa cytrynowaRyba:
Pstrąga przyprawić
przyprawą do ryb. Piec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przy użyciu rękawa do pieczenia. Do rękawa należy dolać 15 ml
wody oraz 1 szt. rozgniecionej
trawy cytrynowej. Piec przez ok 25 min.Tempeh:Tempeh pokroić w cienkie paski. Papryczki rozciąć na pół, wyczyścić z pestek i wrzucić do wrzącej
wody na 2 do 3 minut (zamiast
chilli można użyć sambal
olek, który można nabyć w większości sieciowych supermarketów). Następnie drobno zmiksować papryczki w blenderze. Na woku należy rozgrzać łyżkę
oleju. Na
olej wrzucić pokrojone tempeh i mieszać aż do momenty kiedy tempeh stanie się chrupiące. Następnie dodajemy zmielone wcześniej
papryczki chilli oraz łyżkę słodkiego
sosu sojowego.Nasi Uduk –
Ryż na mleku kokosowym:Do garnka wsypujemy szklankę
białego ryżu i płukamy aż
woda będzie przejrzysta.
Ryż odcedzamy, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy 300 ml
mleka kokosowego oraz połowę szklanki
wody.
Ryż gotujemy ma dużym ogniu aż do zagotowania, a następnie pod przykryciem gotujemy na ogniu małym aż do wyparowania
wody i
mleka kokosowego.Danie najlepiej popijać świeżo wyciśniętym
sokiem z
pomarańczy lub zieloną
herbatą.Smacznego !!!