Wykonanie
Nadal w
truskawkowym klimacie się obracam :) Tym razem miałam chęć na niewymagające czasu i energii ciasto z
truskawkami,które w połowie przyrządziłby mój mikser :PZatem ciasto ucierane -
biszkopt, jednak trochę inny bo makowy,żeby było troszkę oryginalniej, a do makowych
biszkoptów przekonałam się po kilkukrotnym wykonaniu
tortu makowo-
wiśniowego :)Ciasto przygotowuje się szybko, piecze około godzinki,a
truskawki nie opadają na spód :)Ja pierwszą wersję upiekłam z mniejsza ilością
truskawek około 30 sztuk w obawie, że opadną na dno, ale lepiej dodać więcej - ciacho jest bardziej mokre,
owocowe.


Ciacho z większą ilością
truskawek - 500 gram (poniżej).

Składniki:250 gram
mąki tortowej200 gram
margaryny195 gram
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
jajka4 łyżki
maku sypkiego500 gram
truskawekMargarynę miękką ucieramy z
cukrem pudrem mikserem, następnie wbijamy po jednym
jajku ciągle miksując. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, miksujemy. Dodajemy
mak i mieszamy już łyżką.Wylewamy do tortownicy o szerokości 24 cm lub 26 cm, ale z kominem (ja tak zrobiłam).
Potem truskawki kroimy na polówki i układamy strona przekrojoną do góry, na to układamy pozostałe
truskawki pokrojone w plasterki.Piec w piekarniku 180 stopni przez około 55-60 minut. Sprawdzamy oczywiście ciasto za pomocą patyczka, jeśli włożony patyczek do ciasta, wyciągniemy i jest suchy czyli ciastu wystarczy pieczenia. Ja też nie wyciągam odrazu
biszkoptów z piekarnika, ale uchylam drzwiczki i
daję mu spokojnie wystygnąć.Polecam inne przepisy na dania z
truskawkami :) -
Truskawkowy Szlak