Wykonanie
Nie każdy lubi
mak, sama nie jestem jego szczególną fanką ale bardzo lubię takie pieguskowe ciasta.
Mak nie dominuje a jest tylko fajnym dodatkiem. Oczywiście można go pominąć i zrobic zwykłe ucierane ciasto z
truskawkami.

Składniki800 g
truskawek200 g miękkiego
masła200 g
cukru pudru4
jajka250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia3-4 łyżki
makuPiekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować
masłem . Ucierać
masło z
cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym
jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej
mąki z
proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników. Delikatnie wmieszać
mak. Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć
truskawki (większe pokroić na połówki). Piec 60 minut.Smacznego:)