Siostrze (na urodziny) zrobiłam ciasteczka, które jej najbardziej smakowały - Ciasteczka owsiane z rodzynkami . Przy tej okazji wypróbowałam ich delikatnie zmienioną wersję, w której dodałam wiórek kokosowych.Efekt? Ciasteczka tak samo pyszne jak ostatnio, tyle że z nutką kokosa :) Dla kokosowych łasuchów idealne.Takie właśnie ciasteczka dostała moja największa blogowa fanka w prezencie za wytrwałość.Czas przygotowania : 15min + pieczenieSkładniki (na 25-30 sztuk):- 225g mąki pszennej- 200g brązowego cukru- 250g (1 i 1/4 kostki) miękkiego masła- 90ml syropu klonowego- duże jajko- 1 i 1/2 łyżeczki olejku waniliowego- 375g płatków owsianych- 180g rodzynków- 180g wiórków kokosowych- łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru- 1/2 łyżeczki soli1. Wymieszaj w misce mąkę, wiórki kokosowe, sodę, cynamon, imbir i sól.2. W innej dużej misce utrzyj masło z cukrem na kremową masę. Dodaj syrop klonowy i ubijaj dalej aż do połączenia się wszystkich składników.3. Dodaj jajko i olejek waniliowy.4. Stopniowo wprowadzaj do masy składniki suche.5. Na koniec dodaj płatki owsiane i rodzynki.6. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego (nie spłaszczaj!) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ok 2,5cm.7. Piecz 15-20 min w 170oC na złotobrązowy kolor. Pamiętaj, aby w połowie pieczenia obrócić blachę o 180o. Nie ściągaj od razu ciastek z blachy. Poczekaj aż trochę ostygną.