Wykonanie
Zostaliśmy z M zaproszeni na niedzielny obiad do doktorka. Pomyślałam - super, dzień przerwy w gotowaniu dobrze mi
zrobi. Tylko bez przesady. Upiekę jakieś
ciasteczka.Wybór padł na
ciasteczka owsiane z
rodzynkami.Gdy w piekarniku piekła się już ostatnia partia
ciasteczek, dostałam smsa że doktorek jest chory i "[...] nie dam rady z tym obiadem". Bomba... co by tu na szybko zrobić na obiad? Wtedy wpadliśmy z M na szatański pomysł, aby 'wprosić' się do mamusi na obiad. Tak też zrobiliśmy.Nie omieszkaliśmy jednak zawieźć biednemu, choremu doktorkowi
ciasteczek które zrobiłam. Ledwo wsiadłam do samochodu i dostałam smsa: "Zarabiste byly!". Uśmialiśmy się okrutnie :)

Czas przygotowania : 15 min + pieczenieSkładniki (na ok 25-30 sztuk):- 225g
mąki pszennej- 200g
brązowego cukru- 250g (1 i 1/4 kostki) miękkiego
masła- 90ml
syropu klonowego- duże
jajko- 1 i 1/2 łyżeczki
olejku waniliowego- 375g
płatków owsianych- 180g
rodzynków- łyżeczka
sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki zmielonego
cynamonu- 1/2 łyżeczki zmielonego
imbiru- 1/2 łyżeczki
soli1. Wymieszaj w misce
mąkę,
sodę,
cynamon,
imbir i
sól.2. W innej dużej misce utrzyj
masło z
cukrem na kremową masę. Dodaj
syrop klonowy i ubijaj dalej aż do połączenia się wszystkich składników.3. Dodaj
jajko i
olejek waniliowy.4. Stopniowo wprowadzaj do masy składniki suche.5. Na koniec dodaj
płatki owsiane i
rodzynki.6. Formuj z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego (nie spłaszczaj!) i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ok 2,5cm.7. Piecz 15-20 min w 170oC na złotobrązowy kolor. Pamiętaj, aby w połowie pieczenia obrócić blachę o 180o. Nie ściągaj od razu
ciastek z blachy. Poczekaj aż trochę ostygną.Absolutnie się nie chwaląc - to najlepsze
ciasteczka jakie do tej
pory zrobiłam.Proste, szybkie i do tego na prawdę smaczne.Tym razem M mi pomagał - pewnie dlatego wyszły takie dobre :)