Wykonanie
Halibut bardzo prosty w wykonaniu. Przygotowanie zajmuje też niewiele czasu, więc jest idealny na leniwy dzień w kuchni. Jedyny mankament to problemy z nałożeniem
ryby po upieczeniu na talerz, tak by ładnie wyglądała. Jest bardzo delikatna przez co łatwo się rozpada. W smaku i zapachu - cudo. Nie zrobiłam zdjęcia upieczonego, bo M i doktorek od razu zjedli...
Czas przygotowania : ok 1hSkładniki (na 2 porcje):- 2 dzwonki
halibuta- dwa plasterki
cytryny- sok z połowy
cytryny-
sól,
pieprz,
czosnek- łyżka
masła-
liście laurowe-
zioła prowansalskie,
tymianek,
suszone pomidory-
ostra paprykaHalibuta umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż w formie wyłożonej folią aluminiową,
skrop cytryną, posyp
ziołami,
solą i
pieprzem, dodaj
czosnek pokrojony w plasterki i łyżkę
masła. Przedziel kawałki
ryby liśćmi laurowymi, ułóż na wierzchu plasterki
cytryny. Całość przykryj szczelnie folią. Piecz ok 30 minut w temp. 200 oC.