ßßß Cookit - przepis na Anyżowe śledzie w oleju rzepakowym

Anyżowe śledzie w oleju rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Święta.Święta, a to oznacza, pysznie i dużo....
Dzisiaj zrobiłam rewelacyjne śledzie z anyżową nutą . Coś wspaniałego, naprawdę polecam. Jakbyście się skusili najlepiej zrobić je dzień wcześniej żeby smaki się przegryzły.Oczywiście ilość składników zależy od ilości gości, więc sami ustalcie sobie proporcje.
składniki:
- śledzie solone matias
- cebula
- migdały
- rodzynki
zalewa :
- olej rzepakowy
- opakowanie anyżu
- cukier do smaku
- imbir mielony
- sok z połowy cytryny
sposób wykonania:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie do momentu, aż nie będą za słone. Cebulę kroimy w cienkie pół plastry i moczymy we wrzątku 5 minut. Migdały i rodzynki dajemy do osobnych naczyń i również zalewamy wrzątkiem. Miękkie migdały odcedzamy,obieramy ze skórki i przepoławiamy .Cebulę i rodzynki również odcedzamy z wody i wszystko włącznie z migdałami i anyżem dajemy do jednej miski. Zalewamy olejem rzepakowym, doprawiamy cukrem, imbirem i sokiem z połowy cytryny. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę śledzie i wszystko mieszamy.Dodałam olej rzepakowy ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Zrobione śledzie wkładamy do lodówki, żeby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego :-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/12/anyzowe-sledzie-w-oleju-rzepakowym.html