Wykonanie

Szperałam trochę w kolekcjach moich książek kucharskich i znalazłam kilka ciekawych przepisów, a oto jeden z nich. Bardzo smaczne i szybkie w zrobieniu ciasto. Dodam jeszcze, że nawet niespodziewani goście nie będą dla Was problem,40 minut i gotowe :-)składniki:- 100g zmielonych
migdałów- 100g
cukru pudru-
białko- 75g
masła- 3
jajka- 75g
mąki- łyżeczka
proszku do pieczenia- skórka starta z
cytryny- 3
jabłka-
bułka tarta do posypania

sposób wykonania:Podgrzej piekarnik do temperatury175stopni. Natłuść tortownicę o średnicy około 20cm i wysyp
bułką tartą. Utrzyj
migdały z
cukrem pudrem i
białkiem, po czym wymieszaj je z tłuszczem na puszysta masę. Wymieszaj do masy po kolei
żółtka, a następnie wsyp
mąkę połączoną z
proszkiem do pieczenia i
skórką z cytryny. Ubij pianę z
białek, dodaj ją do masy, następnie rozprowadź ciasto w tortownicy.Umyj obierz i oczyść z gniazd nasiennych
jabłka, a następnie pokrój je na plasterki. Ułóż
owoce na cieście, wstaw formę na dolny poziom piekarnika i piecz ciasto przez około 30 minut. Przed podaniem możesz udekorować każdą porcję gałką
lodów waniliowych. Smacznego

