ßßß Cookit - przepis na Szpinakowe Ravioli z farszem z kaczki i kurczaka

Szpinakowe Ravioli z farszem z kaczki i kurczaka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj Kochani znowu ravioli, ale tym razem robione maszynką. Właśnie sobie ją kupiłam i postanowiłam wypróbować. Wyszły pyszne , ale myślę, że jeszcze nie perfekcyjne jeżeli chodzi i kształt. Mam nadzieję, że z każdym kolejnym razem będą wyglądały lepiej. Do tego przepisu będziemy potrzebowali mięsa z kaczki i kurczaka. Więc proponuję kupić pół kaczki i tyle samo kurczaka. Ugotować i zmielić w maszynce do mięsa. i oczywiście jak zauważyliście znowu szpinak, ale nic nie poradzę, ze mam do niego słabość :-) Dodam, że na 0,5kg mąki dajemy 5 jajek ponieważ ciasto do ravioli robimy jak na makaron.
składniki na ciasto:
- mąka
- jajka
- świeży lub mrożony szpinak
- szczypta soli
- ewentualnie odrobina gorącej wody
składniki na farsz:
- 1/2 kaczki
- 1/2 kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- olej do smażenia
sposób wykonania:
Ugotowane mięso mielimy maszynką do mięsa na małym sitku. Cebulę smażymy w małej ilości oleju do złotego koloru. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak dusimy w bardzo małej ilości wody, około 3 minut ( jeżeli jest mrożony nie dolewamy wody). Mąkę jajka i szpinak mieszamy na blacie roboczym, jeżeli będzie konieczne dodajemy gorącej wody. Ciasto nie może kleić się do rąk. I teraz jeżeli mamy maszynkę robimy jak w instrukcji, a jeżeli nie mamy maszynki wycinamy krążki i układamy na nich farsz po środku zostawiając wolne boki, następnie sklejamy drugim krążkiem. Ravioli gotujemy al dente. Ja polecam podać je z barszczem czerwonym. Smacznego :-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/09/szpinakowe-ravioli-z-farszem-z-kaczki-i.html