Wykonanie
Dzisiaj Kochani znowu ravioli, ale tym razem robione maszynką. Właśnie sobie ją kupiłam i postanowiłam wypróbować. Wyszły pyszne , ale myślę, że jeszcze nie perfekcyjne jeżeli chodzi i kształt. Mam nadzieję, że z każdym kolejnym razem będą wyglądały lepiej. Do tego przepisu będziemy potrzebowali
mięsa z kaczki i
kurczaka. Więc proponuję kupić pół
kaczki i tyle samo
kurczaka. Ugotować i zmielić w maszynce do
mięsa. i oczywiście jak zauważyliście znowu
szpinak, ale nic nie poradzę, ze mam do niego słabość :-) Dodam, że na 0,5kg
mąki dajemy 5
jajek ponieważ ciasto do ravioli robimy jak na
makaron.
składniki na ciasto:-
mąka-
jajka- świeży lub
mrożony szpinak- szczypta
soli- ewentualnie odrobina gorącej
wodyskładniki na farsz:- 1/2
kaczki- 1/2
kurczaka-
sól-
pieprz- 2
cebule pokrojone w kostkę-
olej do smażenia
sposób wykonania:Ugotowane
mięso mielimy maszynką do
mięsa na małym sitku.
Cebulę smażymy w małej ilości
oleju do złotego koloru. Wszystko mieszamy razem, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szpinak dusimy w bardzo małej ilości
wody, około 3 minut ( jeżeli jest mrożony nie dolewamy
wody).
Mąkę jajka i
szpinak mieszamy na blacie roboczym, jeżeli będzie konieczne dodajemy gorącej
wody. Ciasto nie może kleić się do rąk. I teraz jeżeli mamy maszynkę robimy jak w instrukcji, a jeżeli nie mamy maszynki wycinamy krążki i układamy na nich farsz po środku zostawiając wolne boki, następnie sklejamy drugim krążkiem. Ravioli gotujemy al dente. Ja polecam podać je z barszczem czerwonym. Smacznego :-)