ßßß Cookit - przepis na Makaron pszenny z owocami morza na ostro

Makaron pszenny z owocami morza na ostro

nazwa

Wykonanie

Bardzooo lubię owoce morza.Więc często je będziecie u mnie widzieć w przepisach.Dzisiaj postanowiłam zrobić na ostro,bo ostre też lubię.Słyszałam,że po zjedzeniu ostrego dania szybciej się spala. :-)
składniki:
-kilka krewetek(3 na osobę)
-kilka szyjek raka(5 na osobę)
-małże z muszlami(2 stanowczo wystarczy ja nawet na osobę dałam jedną)
-czerwoną pastę Tum Yum,z tą pastą radzę bardzo uważać jest strasznie ostra,więc lepiej dodać na -początek mało a potem ewentualnie dodać więcej.
-100ml białego wina
-150ml mleka kokosowego
-mąka ziemniaczana do zagęszczenia
-świeży drobno pokrojony tymianek
-sól i pieprz do smaku
-sok z cytryny
-szparagi
- łyżka masła
-2 ząbki czosnku
sposób wykonania:
Szparagi gotujemy około 5 min,żeby były chrupiące.Przygotowanie małży i krewetek zaczynamy od dokładnego ich oczyszczenia,w krewetkach zostawiamy ogonki.Solimy,pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.Owoce morza wrzucamy do rondelka z roztopionym masłem,dodajemy zmiażdżony czosnek.Dodajemy pastę,następnie podlewamy winem,czekamy,aż odparuje alkohol i dodajemy mleczko kokosowe.Wszystko dusimy około 5 minut zagęszczamy mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą i posypujemy świeżym tymiankiem.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na talerz wykładamy gorący makaron polewamy sosem z owocami morza i posypujemy, pokrojonymi na kawałki szparagami.Jemy od razu.Smacznego ;-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/06/makaron-pszenny-z-owocami-morza-na-ostro.html