Wykonanie
Bardzooo lubię
owoce morza.Więc często je będziecie u mnie widzieć w przepisach.Dzisiaj postanowiłam zrobić na ostro,bo ostre też lubię.Słyszałam,że po zjedzeniu
ostrego dania szybciej się spala. :-)

składniki:-kilka
krewetek(3 na osobę)-kilka szyjek
raka(5 na osobę)-
małże z muszlami(2 stanowczo wystarczy ja nawet na osobę dałam jedną)-czerwoną pastę Tum Yum,z tą pastą radzę bardzo uważać jest strasznie ostra,więc lepiej dodać na -początek mało a
potem ewentualnie dodać więcej.-100ml
białego wina-150ml
mleka kokosowego-
mąka ziemniaczana do zagęszczenia-świeży drobno pokrojony
tymianek-
sól i
pieprz do smaku-
sok z cytryny-
szparagi- łyżka
masła-2 ząbki
czosnku
sposób wykonania:
Szparagi gotujemy około 5 min,żeby były chrupiące.Przygotowanie
małży i
krewetek zaczynamy od dokładnego ich oczyszczenia,w krewetkach zostawiamy ogonki.Solimy,
pieprzymy i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Owoce morza wrzucamy do rondelka z roztopionym
masłem,dodajemy zmiażdżony
czosnek.Dodajemy pastę,następnie podlewamy
winem,czekamy,aż odparuje
alkohol i dodajemy
mleczko kokosowe.Wszystko dusimy około 5 minut zagęszczamy
mąką ziemniaczaną wymieszaną z
wodą i posypujemy świeżym
tymiankiem.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na talerz wykładamy gorący
makaron polewamy sosem z
owocami morza i posypujemy, pokrojonymi na kawałki
szparagami.Jemy od razu.Smacznego ;-)