Wykonanie




składniki:-
mięso na pieczeń(
Wieprzowina,
cielęcina ,
wołowina lub
żeberka )-2
cebule- 4 ząbki
czosnku-100g
daktyli bez pestek-200ml czerwonego
półwytrawnego wina-
sól,
pieprz do smaku-
liść laurowy-
ziele angielskie-świeży
rozmaryn-
olej do smażenia-świeży
imbirsposób wykonania:Na gorący
olej dajemy wcześniej doprawione
mięso.Smażymy z obu stron, żeby się zarumieniło.jak
mięso będzie miało złoto-brązowy kolor wyciągamy z garnka.Na ten sam
olej z
mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę ,
czosnek pokrojony w kostkę,świeży
rozmaryn,
liść laurowy,
ziele angielskie i pokrojone w połówki
daktyle.Wszystko podsmażamy i podlewamy
winem.jak
wino odparuje,dolewamy 150ml
wody.Wszystko dusimy jeszcze około 5 min.Doprawiamy do smaku
solą pieprzem i
imbirem.Sos dokładnie miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko.Taki sos nadaję się do każdej pieczeni lub do
steków drobiowych.Podajemy na gorąco.Smacznego :-)