ßßß Cookit - przepis na Sos daktylowy do pieczeni

Sos daktylowy do pieczeni

nazwa

Wykonanie

składniki:
-mięso na pieczeń(Wieprzowina,cielęcina , wołowina lub żeberka )
-2 cebule
- 4 ząbki czosnku
-100g daktyli bez pestek
-200ml czerwonego półwytrawnego wina
-sól,pieprz do smaku
- liść laurowy
- ziele angielskie
-świeży rozmaryn
- olej do smażenia
-świeży imbir
sposób wykonania:
Na gorący olej dajemy wcześniej doprawione mięso.Smażymy z obu stron, żeby się zarumieniło.jak mięso będzie miało złoto-brązowy kolor wyciągamy z garnka.Na ten sam olej z mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę ,czosnek pokrojony w kostkę,świeży rozmaryn,liść laurowy,ziele angielskie i pokrojone w połówki daktyle.Wszystko podsmażamy i podlewamy winem.jak wino odparuje,dolewamy 150ml wody.Wszystko dusimy jeszcze około 5 min.Doprawiamy do smaku solą pieprzem i imbirem.Sos dokładnie miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko.Taki sos nadaję się do każdej pieczeni lub do steków drobiowych.Podajemy na gorąco.Smacznego :-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/03/sos-daktylowy-do-pieczeni.html