Wykonanie
Jeszcze do niedawna byłam sceptycznie nastawiona do ciasta z dyni ale zdecydowanie zmieniłam zdanie! Wystarczyło znaleźć dobry przepis... Ciasto jest doskonałe, aromatyczne, pachnie jesienią,
imbirem i
limonką.

składniki na tortownicę 24 cm300 g
mąki pszennej200 g
brązowego cukru3 płaskie łyżeczki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sodyspora szczypta
soli4 ubite
jajka200 g roztopionego
masłaotarta skórka z 1/2
cytryny i 1/2
limonki1 łyżka
soku z limonki1 łyżka
soku z cytryny250 g puree
dyniowego (mocno odciśniętego z soku)polewa:2 łyżeczki
soku z cytryny lub
limonkicukier puder1 cm
imbiruotarta
skórka z cytryny i
limonkiPrzygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie trwa długo. Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie puree z dyni .Tak więc zaczynamy..
Dynię myjemy, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki i błonki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 45 min.

Po ostudzeniu wybieramy łyżką miąższ. Z 3 kg dyni wyjdzie nam ok. 1,5kg musu. Porcjujemy go po 250g i mrozimy.
Mąkę,
cukier,
przyprawy,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól wsypujemy do dużej miski. Mieszamy razem suche składniki.W drugiej misce ubijamy mikserem
jajka. Dodajemy do nich roztopione i przestudzone
masło, a także
skórkę z cytryny i
limonki oraz sok. Mieszamy.Następnie stopniowo wsypujemy wymieszane suche składniki.Na samym końcu dodajemy mus z dyni i dobrze mieszamy łyżką. Przelewamy masę do natłuszczonej tortownicy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (z termoobiegiem) przez około 1h aż do uzyskania pięknego koloru i "suchego patyczka".
Cukier puder mieszamy z
sokiem z cytryny i startym
imbirem. Polewamy lukrem lekko ostudzone ciasto.Wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h, by masa stężała.

Skorzystałam z przepis u Madame Edith z moimi modyfikacjami