ßßß
Jeżeli chodzi o biszkopt to użyłam gotowego bo nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie go ale następnym razem na pewno zrobię płaty ciasta sama..składniki na biszkopt:8 jajek140g cukru140g mąki pszennej50g masłanadzienie:5 galaretek:niebieska (blue curacao)zielona (mohijto)żółta (pina colada)pomarańczowa (pomarańczowa)czerwona (truskawka)masa zewnętrzna:250ml śmietanki kremówki 36%500g mascarpone3 żółtkapół szklanki cukru2 łyżeczki żelatynyPrzygotowanie płatów biszkoptowych wg tej strony :Roztopić masło, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową porcji cukru na puszystą masę. Białka ubić z drugą połową porcji cukru. Masę żółtkową dodać do ubitych białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo mąkę. Na końcu dodać roztopione masło.Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne, ew. przyrumienione na bokach.Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.Galaretki:W trakcie pieczenia biszkoptów zalać wrzątkiem i wymieszać wszystkie galaretki. Schłodzić je i dwie pierwsze włożyć do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika. Zwłaszcza latem galaretki długo tężeją więc może być trochę oczekiwania. Gotowa galaretka musi być lekko tężejąca inaczej wsiąknie nam w biszkopt.