Wykonanie
Witam serdecznie, w ten piękny ale upaalny weekend przygotowałam pyszny orzeźwiający tort urodzinowy dla mojego brata. Tort tęczowy z
galaretek robiłam pierwszy raz w życiu ale polecam każdemu. Jest łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny i efektowny..
Jeżeli chodzi o
biszkopt to użyłam gotowego bo nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie go ale następnym razem na pewno zrobię płaty ciasta sama..składniki na
biszkopt:8
jajek140g
cukru140g
mąki pszennej50g
masłanadzienie:5
galaretek:niebieska (blue
curacao)zielona (mohijto)żółta (
pina colada)pomarańczowa (pomarańczowa)czerwona (
truskawka)masa zewnętrzna:250ml
śmietanki kremówki 36%500g
mascarpone3
żółtkapół szklanki
cukru2 łyżeczki
żelatynyPrzygotowanie płatów
biszkoptowych wg tej strony :Roztopić
masło, ostudzić. Oddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka utrzeć z połową porcji
cukru na puszystą masę.
Białka ubić z drugą połową porcji
cukru. Masę
żółtkową dodać do ubitych
białek i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką drewnianą. Dodać stopniowo
mąkę. Na końcu dodać roztopione
masło.Zamkniętą obręcz tortownicy o średnicy 26cm położyć na papierze do pieczenia. Do obręczy nałożyć trochę ciasta i rozsmarować cienko na całej powierzchni tak, aby powstał okrąg o średnicy 26cm. (Krążek ma być cienki, mniej więcej jak naleśnik). W ten sposób przygotować 7 krążków.Piec krążki jeden po drugim w nagrzanym piekarniku około 8- 10min. w temperaturze 180°C. Upieczone placki powinny być jasne, ew. przyrumienione na bokach.Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do
tortu.
Galaretki:W trakcie pieczenia
biszkoptów zalać wrzątkiem i wymieszać wszystkie
galaretki. Schłodzić je i dwie pierwsze włożyć do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika. Zwłaszcza latem
galaretki długo tężeją więc może być trochę oczekiwania. Gotowa
galaretka musi być lekko tężejąca inaczej wsiąknie nam w
biszkopt.
Warstwy od dołu:
biszkoptgalaretka niebieska
biszkoptgalaretak zielonabiszkoptgalaretka żółtabiszkoptgalaretka pomarańczowabiszkoptgaleretka czerwonabiszkoptSchłodzić 15 minut. W trakcie schładzania przygotować krem z
mascarpone, wg przepisu . Dodatkowo dodać rozpuszczoną i schłodzoną
żelatynę żeby masa była bardziej spójna.
Rozsmarować krem na ostatnim
biszkopcie i po bokach. Udekorować
owocami.
Smacznego:)