Wykonanie
Dzisiaj w kuchni kolejny
jagodowy smaczek. Tym razem ukochane pierogi.. Najlepsze na świecie robiła moja Babcia a teraz ja kontunuuję Jej pyszną pierogową tradycję..

ciasto (na ok. 40 pierogów)0,5kg
mąki1
jajko1 szkl. gorącej
wody2 łyżki
masłasólfarsz500g
jagód2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej lub
bułki tartejdo polania:
śmietanka kremówka lub kwaśna
śmietanaMasło rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Mąkę przesiać, dodać
sól i zarabiając łyżką dodać
jajko,
masło i po trochu gorącą
wodę aż ciasto uzyska właściwą konsystencję. Zagnieść ciasto i zostawić na ok. 30 min. Łatwiej nam się wtedy rozwałkuje.W czasie leżakowania ciasta umyć
jagody i dokładnie odsączyć, dodać przesiany
cukier puder i
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.Ciasto rozwałkować i wykrawać koła o średnicy ok. 10cm. Ja to robię filiżanką z szerszym rondem. Układać
jagody i sklejać. Następnie zakończyć warkoczem lub ugnieść widelcem. Gotować w osolonej wrzącej wodzie 5 min. od wypłynięcia.Polać kremówką lub
śmietaną 18% z
mlekiem i odrobiną
cukru.

Smacznego:)