ßßß Cookit - przepis na Ciasto a'la Maxi King.

Ciasto a'la Maxi King.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:
7 jaj
180 g cukru
160 g mąki
70 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać przez sito i wymieszać je razem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Następnie dodawać wymieszane mąki i kakao i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę biszkoptową wylać do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec 35 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu wyjąc od razu z piekarnika i rzucić o ziemię z wysokości 150 cm, następnie wstawić do piekarnika i zostawić uchylone drzwi. Gdy biszkopt częściowo ostygnie, wyjąć z tortownicy i zostawić do całkowitego schłodzenia. Biszkopt można położyć do góry dnem, wtedy jeśli wytworzyła się górka na środku, powinna się wyrównać.
Po wystudzeniu przekroić na pół.
Krem:
0.5 szklanki mleka
0.5 szklanki cukru
2 cukru waniliowe
2 szklanki mleka w proszku
300 g masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszać aż całkowicie się rozpuści, wystudzić.
Masło zmiksować na puch. Następnie dodawać po 1 łyżce przestudzonego mleka na zmianę z mlekiem w proszku. Wszystko zmiksować na gładki krem.
Wierzch orzechowy:
20 dag pokrojonych orzechów
10 dag margaryny
0.5 szklanki cukru
3 łyżki miodu
Wszystkie składniki podgrzać cały czas mieszając.
Dodatkowo:
puszka kajmaku
krakersy
Przełożenie:
biszkopt - krem - krakersy - kajmak - biszkopt - orzechy
Źródło:http://codobregodzis.blogspot.com/2015/03/ciasto-ala-maxi-king.html