Wykonanie

Witajcie! Wracam, prawie miesiąc przerwy. Wszystko związane z moimi dwoma obronami. Jestem już po i odpoczywam. Podwójny magister zdobyty. Teraz czas na odpoczynek i przemyślenie co dalej.Dzisiaj mam dla Was tartę. Przepis na ciasto zaczerpnęłam z "Moich Smaków Życia". W związku z tym, że do tej
pory nie trafiłam na fajne ciasto na tartę. Tym razem się udało! I ten przepis zostanie już ze mną na zawsze :)Składniki (ciasto):150 g
mąki100 g
masła1
żółtko70 g
cukru pudru1 łyżka
śmietany 12%szczypta
solikrem:350 g
serka mascarpone200 ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudruskórka z cytryny starta (2-3 łyżki)Moja
tarta jest ozdobiona
borówkami amerykańskimi oraz
czerwoną porzeczką.
Mąkę siekamy wraz z dobrze schłodzonym
masłem, następnie dodajemy
żółtko,
cukier puder,
śmietanę oraz
sól. Zagniatamy ciasto i chłodzimy 30 min. w lodówce. Do wysmarowanej formy do tarty układamy ciasto, musi być cienka warstwa. Następnie nakłówamy widelcem. Pieczemy 30-40 min. w temperaturze 200 st.Krem: chłodną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem. Kiedy masa będzie sztywna dodajemy
serek mascarpone, ubijamy dalej na gładki krem. Dodajemy
skórkę z cytryny. I wykładamy na wystudzone ciasto. Przybieramy dowolnymi
owocami :)