Wykonanie
Witajcie, dzisiaj chciałabym podzielić się z
Wami moim debiutanckim
tortem Pavlovej :)Tort przygotowany został na urodziny. Trochę się bałam szczerze mówiąc, bo wszyscy zawsze twierdzą, że jest to tort łatwy, lekki i przyjemny. Często mam tak, że to co łatwe nie udaje się, ale tym razem udało się ;) Tort w czasie suszenia bardzo wyrósł, a następnie opadł, trochę się bałam, że już po nim, ale ostatecznie wyszedł super ;) Jest pyszny, mało słodki, lekki, polecam gorąco!Składniki:5
białek150 g
cukru pudru100 g
cukru1 łyżeczka
mąki kukurydzianej, bądź ziemniaczanej1 łyżeczka
octu (ja dałam
ocet ryżowy)Szczypta
soliNa papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 23-25 cm.Zaczynamy o ubicia
białek. Do
białek na początku dodajemy do
białek sól. Kiedy mamy już dobrze ubitą pianę po łyżce dodajemy najpierw
cukier puder, następnie
cukier. Kiedy piana jest sztywna i lśniąca dodajemy
mąkę i
ocet. Na przygotowany papier sprawnymi ruchami przekładamy pianę. Formujemy w kształt
tortu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160' na 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę co 10 min, aż w końcu schodzimy do 0. Przy uchylonym piekarniku studzimy
bezę. Ja przygotowałam
bezę dzień wcześniej.Masa składniki:500 g
serka mascarpone250 ml
śmietany 30%1 łyżka
cukru waniliowegoSerek z
cukrem miksujemy i dodajemy
śmietanę. Miksujemy, aby uzyskać kremową konsystencję. Nakładamy na ostudzoną
bezę.Do dekoracji użyłam
truskawki i
kiwi.

