Wykonanie

Jednym z tradycyjnych ciast (
ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej
kawki:-)Składniki (ok. 26 małych pierniczków):125 g
maki pszennej43 g zmielonych
orzechów laskowych0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu3 łyżeczki
przyprawy do piernika3/4 szklanki mieszanki keksowej (
suszone owoce)43 g
masła100 ml
mioduSkładniki (polewa)100 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
masła (do polewy)
płatki migdałów do posypania pierniczkówWykonanie:
Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie
owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (
mąką,
orzechami,
sodą,
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
przyprawą do piernika)
Masło wraz z
miodem rozpuszczamy na patelni lub w garnku (mikrofala też może być)Jeszcze ciepłe
masło, ale nie gorące dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy (ciasto będzie lepiące). Następnie odstawiamy na jakieś 30 min. ciasto wtedy zmieni konsystencję i nie będzie takie klejące)Małą łyżeczką nabieramy ciasto i w zwilżonych
wodą dłoniach lepimy kulkę (jak zmoczymy dłonie
wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe.Polewa:
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie zestawiamy z ognia i każdy pierniczek maczamy w
czekoladzie i posypujemy
migdałami i układamy do zastygnięcia
czekolady na kratce.Aby pierniczki dobrze zmiękły trzymamy je w pojemniku z kawałkiem
jabłka. U mnie po 3 dniach były idealne.Smacznego


