ßßß Cookit - przepis na Letnia sałatka z cukinii z jajkiem 5:2

Letnia sałatka z cukinii z jajkiem 5:2

nazwa

Wykonanie

Wiosna zaczęła się na całego dlatego trzeba pomyśleć troszeczkę o sobie. Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Link do książki opisującej dietę 5:2(klik)
328 g gotowej sałatki dostarcza:
141 kcal
11 g białka
6 g tłuszczy
11 g węglowodanów
198 mg cholesterolu
150 g łososia i 200 g brokułów dostarczają:
334 kcal
33 g białka
21 g tłuszczy
3 g węglowodanów
105 mg cholesterolu
Całodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcal
ŚNIADANIE:
Składniki na 1 porcję:
1 mała cukinia (150 g)
1 średnia marchewka (60 g)
1 jajko (62 g) ugotowane
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka oliwek zielonych (ja wzięłam 5)
50 ml jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Cukinię i marchewkę obieramy obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki). Jajko dzielimy na ćwiartki, zaś oliwki kroimy na pół.
Na talerzu układamy cukinię i marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego
OBIADOKOLACJA:
150 g świeżego łososia
200 g brokułów
Wykonanie:
Łososia solimy i wkładamy na 10 - 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 C
Brokuły gotujemy na parze, pod koniec gotowania doprawiamy solą. (Warzywa gotowane na parze nie tracą tylu witamin i mają więcej substancji odżywczych, a przy tym warzywa są jędrniejsze i smaczniejsze.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2013/04/letnia-saatka-z-cukinii-z-jajkiem-52.html