Wykonanie
Wiosna zaczęła się na całego dlatego trzeba pomyśleć troszeczkę o sobie.
Sałatka idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Link do książki opisującej dietę 5:2(klik)328 g gotowej sałatki dostarcza:141 kcal11 g
białka6 g tłuszczy11 g węglowodanów198 mg cholesterolu150 g
łososia i 200 g
brokułów dostarczają:334 kcal33 g
białka21 g tłuszczy3 g węglowodanów105 mg cholesteroluCałodniowy jadłospis dostarcza: 475 kcalŚNIADANIE:Składniki na 1 porcję:1 mała
cukinia (150 g)1 średnia
marchewka (60 g)1
jajko (62 g) ugotowane1 łyżka posiekanego
szczypiorkukilka
oliwek zielonych (ja wzięłam 5)50 ml
jogurtu naturalnego 2% tłuszczuząbek
czosnkusól,
pieprzWykonanie:
Cukinię i
marchewkę obieramy obieraczką do warzyw (tak aby postały wstążki).
Jajko dzielimy na ćwiartki, zaś
oliwki kroimy na pół.Na talerzu układamy
cukinię i
marchewkę, na nie kładziemy
jajko i dodajemy
oliwki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do
jogurtu, którego doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy
sosem jogurtowym i posypujemy
szczypiorkiem.Smacznego
OBIADOKOLACJA:150 g
świeżego łososia200 g
brokułówWykonanie:
Łososia solimy i wkładamy na 10 - 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 C
Brokuły gotujemy na parze, pod koniec gotowania doprawiamy
solą. (Warzywa gotowane na parze nie
tracą tylu witamin i mają więcej substancji odżywczych, a przy tym warzywa są jędrniejsze i smaczniejsze.Smacznego