Wykonanie

Ciasto dla prawdziwych makofilów! W świecie kulinarnym funkcjonuje zazwyczaj pod nazwą makowiec japoński lub makowiec z
jabłkami. Ja stosuję nazwę makotka, bo ciasto to połączenie MAKowca i szarlOTKI. No i "makotka" brzmi zdecydowanie sympatyczniej. :)Jeśli - podobnie jak ja - w tradycyjnym makowcu najbardziej lubicie masę
makową, makotka na pewno przypadnie wam do gustu.Polecam na święta jako alternatywę dla tradycyjnego zawijanego makowca w cieście
drożdżowym.

Makotka,czyli makowiec-szarlotka,Składniki na ciasto o wymiarach 24 x 36 cm200 g suchego
maku2 duże
jabłka100 g
migdałów w płatkach75 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej170 g
masła (miękkiego, nie z lodówki)2/3 szklanki
cukru7
jajek w temperaturze pokojowej (
białka i
żółtka osobno)6 łyżek
kaszy manny1 łyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu migdałowegodo udekorowania : garść
płatków migdałowych, kandyzowana
skórka pomarańczowaGanache
czekoladowy:100 ml
śmietanki 30% lub 36%100 g (1 tabliczka)
gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości
kakao)Przygotowanie
Mak zagotować. Gotować ok. godzinę na wolnym ogniu. Odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce do
mielenia mięsa.Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C (grzanie góra-dół).
Jabłka obrać i zetrzeć w malakserze (tarcza o grubych oczkach).
Masło utrzeć z
cukrem na puch.Miksując
masło z
cukrem, dodawać po jednym
żółtku.Wciąż miksując, partiami dodawać przemielony
mak.Do masy dodać
kaszę manną i
proszek do pieczenia. Wymieszać.Wmieszać starte
jabłka.W suchej i czystej dużej misce ubić na sztywno pianę z
białek.Powoli i delikatnie (najlepiej szpatułką) dodać pianę do masy
makowo-
jabłkowej.Na koniec wmieszać
skórkę pomarańczową i
migdały.Masę przelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-60 minut.Przygotowanie ganache :
Śmietankę zagotować w rondelku na średnim ogniu. Uważać, aby nie wykipiała.Do gorącej
śmietanki dodać połamaną na kawałki
czekoladę.Odstawić na kilka minut, aby
czekolada zmiękła.Wymieszać na gładką, lśniącą masę. Odstawić do ostygnięcia.Szpatułką rozsmarować ganache na powierzchni upieczonego, ostudzonego ciasta. Posypać
płatkami migdałowymi i kandyzowaną
skórką pomarańczową.Smacznego!
