Wykonanie

Szukając w sklepie dużych
makaronowych muszli do nadziania farszem i zapieczenia, natknęłam się na
makaron lumaconi giganti, czyli gigantyczne
ślimaki. Bardzo mi się spodobał, a widząc przepastną czeluść ślimaczej muszli ucieszyłam się, ile farszu zmieści się do środka!Problem z gigantycznymi
ślimakami pojawił się, gdy przyszło mi znaleźć odpowiednie naczynie do zapiekania.
Makaron jest bardzo obły, a przez to niestabilny, co utrudnia ułożenie go w standardowych foremkach. Okazało się jednak, że dwa
ślimaki perfekcyjnie wpasowują się w jedną małą kokilkę do zapiekania (taką jak do sufletu), tworząc coś w rodzaju zamkniętej przestrzeni. Zewnętrzna warstwa, przykryta
parmezanem, podczas zapiekania staje się twardsza i delikatnie chrupiąca. Spodnia warstwa pozostaje miękka (ale nie rozmiękła). Pomiędzy nimi zaś znajduje się wilgotny farsz, który uwalnia bardzo intensywny zapach
łososia i świeżych
ziół w chwili, gdy nóż przebija się przez przypieczoną warstwę wierzchnią.

Składniki(na 6 kokilek po 2
ślimaki)200 g
makaronu lumaconi giganti (czyli ok. 12
makaronowych ślimaków)250 g
ricotty100 g
wędzonego łososia1 pęczek świeżego
koperku2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiodrobina skórki startej ze sparzonej
cytryny i parę kropel
soku z cytrynyświeżo starty
parmezansól,
pieprz,
gałka muszkatołowaoliwa z oliwek do wysmarowania foremekPrzygotowaniePiekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół).
Makaron ugotować al dente (czas gotowania skrócić o ok. 2 minuty w stosunku do tego, co napisano na opakowaniu). Lepiej gotować w dużym garnku, żeby
ślimaki miały miejsce i nie skleiły się ze sobą. W trakcie gotowania kilkakrotnie delikatnie zamieszać
makaron, aby uniknąć przyklejenia się do dna garnka. Ugotowany
makaron odcedzić, skropić odrobiną
oliwy i odstawić na chwilę do przestygnięcia.W czasie, gdy gotuje się
makaron przygotować nadzienie.
Łososia pokroić na małe kawałki.
Koperek posiekać.W misce umieścić
ricottę,
łososia,
zioła, skórkę i
sok z cytryny. Doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wymieszać dokładnie.Kokilki posmarować
oliwą.Do każdego
makaronowego ślimaka włożyć czubatą łyżeczkę farszu.Nadziane
ślimaki układać w naczyniu bardzo blisko siebie. Najlepiej, żeby
ślimaki były lekko ściśnięte i aby nie zostało puste miejsce w naczyniu.Posypać z wierzchu świeżo startym
parmezanem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 10-15 minut. Następnie przestawić piekarnik na funkcję grillowania i zapiekać jeszcze ok. 5 minut do czasu, aż
parmezan lekko się przyrumieni i stopi, tworząc złocistą skorupkę.Smacznego!