Wykonanie
Poniższy przepis to bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja na pastę . Prostota polega przede wszystkim na tym, że - poza ugotowaniem
makaronu - właściwie nie wymaga ona obróbki termicznej! Składniki sosu należy wymieszać w misce, a następnie połączyć z gorącym
makaronem.
Ricottę warto wyjąć z lodówki wcześniej, aby ociepliła się w temperaturze pokojowej.Przepis jest zmodyfikowaną przeze mnie wersją dania opisanego w książce "Włoskie dania
makaronowe", o której
pisałam niedawno na blogu .Składniki na 4 porcje500 g pełnoziarnistego
makaronu fusilli250 g
ricotty4 łyżki
płatków migdałowych12
suszonych pomidorów3 łyżeczki drobno posiekanego
szczypiorku3 łyżeczki drobno posiekanej
bazylii (użyłam mrożonej)kilka kropel
oliwy o smaku peperoncino (opcjonalnie; można dać szczyptę sproszkowanej
ostrej papryczki)2 łyżki gorącej
wody (z gotowania
makaronu)szczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuPrzygotowanie
Pomidory odsączyć z
oleju na kuchennym ręczniku papierowym, a następnie pokroić w cienkie paski.Rozgrzać małą patelnię i uprażyć na niej (na sucho)
płatki migdałowe, aż staną się złociste, ale nie będą przypalone. Odstawić na bok.Do miski włożyć
ricottę,
suszone pomidory,
szczypiorek,
bazylię i
gałkę muszkatołową.Dolać parę kropel ostrej
oliwy (jeśli używamy), następnie posolić, popieprzyć i wymieszać. Ostawić na bok w temperaturze pokojowej.W garnku zagotować
wodę na
makaron. Gdy zacznie wrzeć, dodać 2 łyżki
soli i wrzucić fusilli . Ugotować al dente - ok. 2 minuty krócej niż napisano na opakowaniu.Do mieszanki serowej dodać gorącą
wodę i wszystko dokładnie wymieszać.
Makaron odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka.Dodać mieszankę
serową i delikatnie wymieszać z
makaronem.Przełożyć na talerze i posypać uprażonymi
płatkami migdałów.Smacznego!