Wykonanie
Wczoraj był dzień klejenia pierogów. A że pierogi danie iście studenckie i u każdego studenta w zamrażarce znajdzie się kilka woreczków trzeba było ich zrobić wystarczająco dużo, coby zasiliły mnie w
Krakowie, kiedy przyjdą dni kryzysu twórczego w kuchni. Oczywiście zrobiłyśmy z mamą dwa rodzaje: tradycyjne ruskie i dodatkowo z
mięskiem mielonym i
kiszoną kapusta z
grzybami.Najlepsze w pierogach jest to, że świetnie smakują od razu po ugotowaniu, ale wyśmienite też są po ogrzaniu na patelni następnego dnia, także obiad dzisiaj z głowy :PSkładniki: (ciasto na ponad 100 sztuk pierogów)- 1 kg
mąki krupczatki- 1 płaska łyżka
soli- 1/2 l
mleka- 1/2 szkl
wody- 1
jajko-
przyprawy (
sól,
pieprz,
słodka papryka)- 4 łyżki
olejuWykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski dodajemy
sól i
jajko i mieszamy. Zagotowane
mleko i
wodę (ale nie wrzące) łączymy razem i powoli wlewamy do
mąki cały czas mieszając łyżką. Jeśli zauważymy, że ciasto przyjmie więcej płynu to dolewamy
wody. Po ostygnięciu zabieramy się do ugniatania ciasta ręką. Dodajemy
przyprawy. Na koniec, kiedy ciasto będzie już miało odpowiednią konsystencję wlewamy
olej i jeszcze raz ugniatamy ciasto. Dodanie
oleju ułatwi nam lepienie pierogów. Gotowe ciasto dzielimy na części i wkładamy do woreczka, żeby nie wyschło.

- 8 dużych
ziemniaków- 40 dag
sera białego chudego- 1/2
cebuli- 3 łyżki
oleju-
przyprawy (sol,
pieprz,
papryka słodka)Wykonanie:Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanej patelni. Po ugotowaniu odstawiamy
ziemniaki na chwilę, aby ostygły, następnie dodajemy
ser biały,
olej,
przyprawy oraz
cebulkę i ugniatamy za pomocą tłuczka do
ziemniaków.

Składniki na farsz:- 40 dag
mięsa mielonego- 30 dag
kapusty kiszonej- 6 dużych
pieczarek- 1/2
cebuli-
przyprawyWykonanie:Jeśli
kapusta jest bardzo kwaśna to warto ją przepłukać
wodą i odcisnąć ciecz.
Mięsko mielone wrzucamy na rozgrzaną patelnię razem z
cebulką. Smażymy je ok 10 min. Następnie łączymy z
kapustą.
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wyciągamy maszynkę do mielenia i mielimy
kapustę z
mięsem oraz
pieczarki. Mieszamy wszystko razem i wrzucamy ponownie na patelnię. Wszystko razem podsmażamy ok. 10 min.Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie do momentu aż wszystkie wypłyną na wierzch. Następnie wyrzucamy je z miski na stolnicę lub duży talerz, żeby wystygły i nie posklejały się.

