Wykonanie
Składniki: (20 sztuk)- 1 i 1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej- 2/3 szklanki
płatków owsianych- 1 szklanka drobno posiekanych
orzechów włoskich- 1/3 szklanki
cukru pudru- 3
jajka- 1/3 szklanki
oleju- 1 szklanka
maślanki- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
kakaa- 1/2 łyżeczki
kawy mielonejWykonanie:Do większej miski przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder oraz
kakao. Dodajemy
orzechy,
kawę i
płatki owsiane, które możemy (ale nie musimy) rozdrobnić za pomocą blendnera.
Jajka w wysokim naczyniu mieszamy z
maślanką oraz
olejem i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Mieszamy łyżką do momentu połączenia wszystkich składników.Foremki na muffiny wykładamy papilotami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Wierzch muffinek posypujemy
orzechami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st . Pieczemy 25 min. Najlepiej przed wyciągnięciem sprawdzić muffinki patyczkiem, jeśli nic się do niego nie lepi spokojnie możemy je wyciągnąć.




Inspiracją do upieczenia muffin był przepis znaleziony TUTAJ .