Wykonanie
Z racji iż mam dzisiaj dzień wolny zobowiązana do przygotowania obiadu dla mojej współlokatorki. Początkowo nie miałam pojęcia, co takiego ugotować, jednak po wyciągnięciu kilku warzyw z lodówki pojawił się pomysł na patelnię z warzywami. Zamiast kupować mrożonki w sklepie w łatwy i szybki sposób sama przygotowałam warzywa. Przyznam szczerze, że największą frajdę sprawiło mi ich krojenie w ciekawe wzory. W sklepie kupiłam jedynie
brokuła i
kurczaka. Wystarczy niewiele, a pyszny i zdrowy obiad gotowy.

Składniki:- 3
pieczarki- 1
ziemniak- 1
pietruszka- 2
marchewki-
papryka (kolor według własnych preferencji)- 1
czerwona cebula (jest łagodniejsza w smaku niż tradycyjna)- połowa
brokuła- 2 pałki z
kurczaka
Wykonanie:
Mięso z kurczaka przyprawiamy
solą,
pieprzem, wkładamy do garnka i dusimy. Obieramy
ziemniaka,
marchewkę,
pietruszkę,
pieczarki i
cebulę.
Brokuła rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Obrane warzywa kroimy w plastry, kostkę lub słupki. Następnie:
pieczarki podduszamy z
cebulą na patelni z odrobiną
oliwy.
Ziemniaki wrzucamy do
wody i podgotowujemy ok. 10 min,
marchewkę i
pietruszkę również gotujemy ok. 7 min.
Brokuł możemy przygotować na parze, wykorzystując specjalne sitko wkładane do garnka lub metalowy cedzak. Kiedy wszystkie warzywa są gotowe wrzucamy je na patelnię z
pieczarkami i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku.
