Wykonanie
Robiliśmy już
faworki i oponki
serowe...Tym razem spróbujemy pączusiów

SKŁADNIKI (na o 30 pączków):2 szklanka (250 ml)
mleka100 g świeżych
drożdży5-6 łyżki
cukruszczypta
soli2 łyżki
cukru wanilinowego2
jajka4 łyżki
spirytusu2 litry
oleju np. rzepakowego lub
smalcu,1 kg
mąki pszennej tortowej8
żółtek8 łyżek stołowe
masła , roztopionego i ostudzonego
marmolada truskawkowa lub różana
cukier puder
Podgrzać
mleko, wlać do miski, dodać pokruszone
drożdże, łyżkę
mąki i łyżkę
cukru. Wymieszać i odstawić na około 15 minut do czasu aż
drożdże porządnie się spienią.W międzyczasie przesiać
mąkę do dużej miski, dodać
sól i
cukier wanilinowy.
Jajka i
żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami
cukru na białą i puszystą pianę . Do miski z
mąką wlać wyrośnięte
drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite
jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto. Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 - 3 łyżki ciepłego
mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone
masło oraz
spirytus. Zagnieść ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, do czasu aż ciasto znacznie zwiększy objętość.

Blat kuchenny lekko podsypać
mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać jeszcze przez chwilę, pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek by miało wysokość około 2 cm. Ostrą szklanką o dużej średnicy wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.

Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 - 45 minut do wyrośnięcia.
Marmoladę przełożyć do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Powoli rozgrzewać
olej. Przygotować talerze wyłożone ręcznikami papierowymi oraz łyżkę cedzakową.

Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany
olej i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Smażyć następne pączki jak poprzednio. Po usmażeniu wylać ostudzony
olej, nie będzie już potrzebny.

Pączki ostudzić i nadziewać
marmoladą wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia posypać
cukrem pudrem.

Tylko dziś przechodzimy na jeden dzień DIETY PĄCZKOWEJ !!!