Wykonanie
Tradycyjnie zaczynamy od zupki

SKŁADNIKI:miseczka
grzybów suszonych0,5 litra
bulionu z jarzyn1 łyżka
oliwycebula, drobno posiekana100 g
serek topiony100 ml
śmietanysól morska, świeżo zmielony czarny i
kolorowy pieprz,
bazylia, czerwona czubryca,
pietruszka
Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną
wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką zimnej
wody i odstawić na noc do namoczenia.Wyłowić namoczone
grzyby z
wywaru (
wywar zachować) i osuszyć na papierowym ręczniku. W garnku z grubym dnem rozgrzać
oliwę na małym ogniu i zeszklić
cebulę. Dosypać posiekane
grzyby. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać
bulion na równi z poziomem
grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut.Zupę zmiksować razem z
serkiem,
śmietaną,
bazylią, szczyptą
soli i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.

Wlać z powrotem do garnka i dodać
wywar z moczonych
grzybów w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednio gęsty krem. Zagotować. Podawać posypaną
pietruszką
Smacznego !!!