Wykonanie
Pierwszy raz jem ją w Polsce. kojarzy mi się z wakacjami u naszych południowych sąsiadów

SKŁADNIKI:2 dorady1 op.
mrożonego szpinaku (lepiej świeży, u mnie w sklepie akurat nie było)2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
masłasól,
pieprz,
przyprawa prowansalskacytrynaDodatkowo:
pomidory koktajlowe,
kapary,
feta, prażony
słonecznik,
oliwa
Na patelni rozgrzać łyżkę
masła, dodać drobno posiekany
czosnek a po chwili
szpinak. Doprawić
solą i
pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Rybę oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grzbiet każdej
ryby naciąć w 2-3 miejscach, do każdego nacięcia włożyć ½ plasterka
cytryny.
Rybkę posolić i popieprzyć, nafaszerować wcześniej przygotowanym
szpinakiem. Wierzch posypać
ziołami prowansalskimi i ułożyć na nich kawałki
masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- 200°C na około minut.

Podawać z
pomidorkami z
fetą i
kaparami.Smacznego !!!