Wykonanie
Dziś po raz kolejny wracam do smaków dzieciństwa. Przyznam się, że nie przepadałam za tym daniem:)Dlatego chcę je tym razem odczarować :)
SKŁADNIKI:500 g -
mięsa mielonego1cebula1 łyżka
masła1
jajkobułka tarta2-3 szklanki -
wywaru jarzynowego400ml
śmietany1
marchewka1 pęczek -
koperkusól pieprzziemniakiCebulę pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na
maśle. Wrzucić do
mięsa mielonego złocistą
cebulę i wymieszać.
Jajko roztrzepać widelcem i dodać do
mięsnej masy, doprawić
solą i
pieprzem, dosypać garść
bułki tartej i wyrobić (podobnie jak ciasto, przez 10-15 minut, po upływie których
mięso powinno odchodzić od miski).
Mięso podzielić na 10 części i uformować kulki i ułożyć na desce. Do dużego rondla wlać
wywar jarzynowy. Gdy się zagotuje, wrzucić delikatnie
mięsne kulki - tak, by nie przywarły do dna. Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zalać
śmietanką i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Odkryć, dodać garść posiekanego
koperku i jeszcze przez chwilę podgrzewać - by zgęstniał i nabrał
koperkowego smaku. Zdjąć z ognia i dodać resztę
koperku.Podawać z puree ziemniaczanym:)
I jak wyszło? Pysznie :)