Wykonanie
Jakiś czas temu bieszczadzkiej grupie na FB do której należę toczyła się dyskusja gdzie warto zjeść,
potem zeszliśmy na temat bieszczadzkiej kuchni regionalnej. Jedna z forumowiczek Baś Cha podała przepis na gałuszki - kotlety
mięsno-ziemniaczane.Ogólnie bieszczadzka kuchnia charakteryzuje się tym, że jest bardzo, skromna i tania, sporo w niej
ziemniaków,
kapusty,
grzybów,
mleka i jego
przetworów.
Mięsa jadano niewiele, była to
wołowina,
baranina, koźlina i
konina, rzadziej
wieprzowina. Sposób przygotowania potraw był bardzo prosty, czasami wręcz prymitywny, ale mimo to potrawy były niesamowicie smaczne.potrzebne składniki:1 kg
ziemniaków,0,5 kg
mięsa mielonego lub okrawków
wędlin,3 łyżki
bułki tartej,2 łyżki
masła,3
jajka,2 łyżki
śmietany,
sól,
pieprz.
Ziemniaki w skórkach dokładnie myjemy i gotujemy bez
soli, następnie obieramy, przekręcamy w maszynce do
mielenia mięsa.Do
ziemniaków dodajemy
mięso mielone (lub zmielone kawałki
wędlin), przesmażoną na
maśle bułkę tartą,
jajka,
śmietanę i
przyprawy.Wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kuleczki, delikatnie spłaczamy i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy do zezłocenia w temperaturze 200 stopni.