Wykonanie
Moje pierwsze gołąbki :DMoja mama robi najlepsze na świecie gołąbki, nie mam szans ją doścignąć w tych "standardowych", więc jak zawsze pokombinowałam

SKŁADNIKI:2 pęczki
botwinki (takie z dużymi liśćmi)1 woreczek
ryżu2
piersi kurczakaszpinak mrożony1
marchewkaśmietana 18%ser fetasól,
pieprz,
czosnek
Na początek trzeba zająć się farszem.
Ryż ugotować al dente.
Kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie podsmażyć na
oleju, dodać 8 kostek
mrożonego szpinaku. Po 5 minutach dodać startą na dużych oczkach
marchewkę. Doprawić
solą pieprzem i jednym ząbkiem
czosnku. Dusić jeszcze ok 5 minut. Dodać
ryż i dobrze wymieszać.Opłukać
botwinkę a następnie odciąć liście, łodygi pozostawić na sos. Jeszcze raz dobrze oczyścić liście. Sparzyć by zmiękły.

Ułożyć farsz na wierzchnią część liścia przy węższej stronie, zwijać. Gotowe paczuszki umieścić na szerokiej patelni, wlać
oliwę, przykryć i trzymać 5 minut.

W osolonej wodzie ugotować czerwone łodygi
botwinki. Odlać
wodę a na jej miejsce wlać
śmietanę,
ser feta i 2 ząbki
czosnku. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą różową masę . W razie potrzeby doprawić
solą i
pieprzem.


Smacznego !!!