Wykonanie
To danie chodziło za nami od dawna...
SKŁADNIKI:700 g
cebuli2 łyżki
masła250 ml białego
wytrawnego winabulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek
kurczakasól i świeżo zmielony
czarny pieprztarty
żółty serdodatkowo:gotowe
ciasto francuskieCebulę obrać, posiekać w
pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się cieszyć zestawem noży
Magdy Gesler wygranym przeze mnie na imprezie DlaLejdis- niesamowita różnica w krojeniu).
W dużym i szerokim garnku roztopić
masło, dodać
cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 10 minut aż
cebula będzie lekko złocista, dodać szczyptę
cukru.Wlać
białe wino i wymieszać
cebulę drewnianą łyżką. Dusić przez 3 minuty, aż wygotuje się prawie całe
wino, następnie dodać wrzący
bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i
tymiankiem.
Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych.Zupę studzimy. Z
ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce
ser, a całość przykrywamy szczelnie
ciastem francuskim.
Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
Smacznego!!!