W oczekiwaniu na wiosnę postanowiłam trochę poeksperymentować. Zmieszałam nowalijki z słodkim daktylem i wyszło świetnie ;)Składniki:5 listków sałaty lodowej3-4 rzodkiewkigarść świeżej rzeżuchymały ogórek zielony5-6 owocówdaktyla5 łyżek oleju słonecznikowego1-2 łyżki soku z cytryny1 mały ząbek czosnku2 czubate łyżki posiekanego koperkusól/cukier/pieprz do smakuDo miseczki/szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy zmiażdżony czosnek, odrobinę soli, cukru i pieprzu - dokładnie mieszamy. Sos najlepiej odstawić na kilkanaście minut aby smaki się przegryzły. Do powstałego sosu dodajemy połowę koperku, jeszcze raz mieszamy.Dokładnie myjemy warzywa. Sałatę rwiemy na kawałki, rzodkiewkę, daktyla i ogórka bez skórki kroimy w kostkę. Dodajemy rzeżuchę i całość zalewamy sosem koperkowym.Wymieszajmy składniki i już możemy rozkoszować się wiosną ;)Smacznego!