Wykonanie
Przyszedł czas (niestety) zrobić coś bez wkładki. Może to przez koniec miesiąca ;), a może przez to, że nie miałam czasu na zakupy, a głodomór w domu czeka ;).Wbrew pozorom szybciutko je się przyrządza, a smakują prawie jak u mamy;)
składniki ( na około 4 porcje):pół kilo
mięsa mielonego z
indykapuszka
pomidorów1 duża
cebula2 ząbki
czosnkułyżka
sosu sojowegokostka rosołowa warzywnajajkootręby pszenne2 łyżki
olejusól/pieprz wedle uznaniaczubata łyżka
słodkiej paprykiłyżeczka
ostrej paprykiSiekamy
cebulkę na drobne kawałeczki, to samo robimy z
czosnkiem.Do miski wrzucamy
mięso,
jajko, część
cebuli, wszystko razem mieszamy, doprawiamy. Formujemy kulki ok 4 cm średnicy i obtaczamy je w otrębach. Następnie kładziemy na rozgrzanej patelni z
olejem.W tzw
między czasie, gdy klopsiki rumienią się nam na patelni, do drugiej miski wylewamy
pomidory, dodajemy
czosnek, resztę
cebulki,
sos sojowy,
przyprawy i rozpuszczoną w odrobince
wody kostkę rosołową. Wszystko miksujemy blenderem, a gdy klopsiki już będą rumiane wylewamy sos na patelnię i zmniejszamy ogień. Tak dusimy ok 20 min pod przykryciem, od czasu do czasu przekręcając
mięso. i gotowe ;) smacznego