ßßß Cookit - przepis na Gulasz z ciemnym piwem

Gulasz z ciemnym piwem

nazwa

Wykonanie

Weekend u rodziny, nierozerwalnie wiąże się w piwkiem :)
Dlatego postanowiłam, połączyć przyjemne z pożytecznym,
przepis dla mięsożerców i amatorów piwa ;)
składniki:
ok 600 dag mięsa wołowego
ok 200 dag pieczarek (im mniejsze tym lepiej)
kostka rosołowa wołowa
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu Worchestershire
sól/pieprz wedle uznania
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
duża cebula
2 ząbki czosnku
mąka do zagęszczenia sosu
olej do smażenia
3/4 butelki ciemnego piwa
Kroimy mięso w mniej więcej 1,5 cm kostkę, przekładamy do miski, gdzie mięso mieszamy z 2 łyżkami sosu sojowego, odrobiną oleju, 2 łyżkami słodkiej i 1 łyżką ostrej papryki. Posypujemy solą i pieprzem, tak pozostawiamy na chwilkę. Gdy się ociepli wrzucamy na patelnię i odrobinę rumienimy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucamy pokrojone na ćwiartki, umyte pieczarki, smażymy je do czasu, aż przestaną puszczać sok i zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do pojemniczka.
Kroimy cebulę w piórka i czosnek w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do zeszklenia. Gdy cebula będzie już gotowa dorzucamy do niej mięso. Dolewamy piwo i wrzucamy resztę przypraw ;)
Całość dusimy do miękkości (ok. 2 godzin w zależności od mięsa). Na ok 15 min przed końcem duszenia dorzucamy pieczarki. Na koniec zagęszczamy sos poprzez dodanie mąki ( do słoiczka wlewamy kilka łyżek sosu i mieszamy z mąką, do czasu aż nie będzie żadnych grudek i dodajemy do potrawy ). i gotowe ;) smacznego
Źródło:http://zwkladka.blogspot.com/2013/01/gulasz-z-ciemnym-piwem.html