Wykonanie
Weekend u rodziny, nierozerwalnie wiąże się w
piwkiem :)Dlatego postanowiłam, połączyć przyjemne z pożytecznym,przepis dla mięsożerców i amatorów
piwa ;)
składniki:ok 600 dag
mięsa wołowegook 200 dag
pieczarek (im mniejsze tym lepiej)
kostka rosołowa wołowa4 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
sosu Worchestershiresól/pieprz wedle uznania2 łyżki
słodkiej papryki1 łyżka
ostrej paprykiduża
cebula2 ząbki
czosnkumąka do zagęszczenia sosu
olej do smażenia3/4 butelki
ciemnego piwaKroimy
mięso w mniej więcej 1,5 cm kostkę, przekładamy do miski, gdzie
mięso mieszamy z 2 łyżkami
sosu sojowego, odrobiną
oleju, 2 łyżkami słodkiej i 1 łyżką
ostrej papryki. Posypujemy
solą i
pieprzem, tak pozostawiamy na chwilkę. Gdy się ociepli wrzucamy na patelnię i odrobinę rumienimy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.Na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju wrzucamy pokrojone na ćwiartki, umyte
pieczarki, smażymy je do czasu, aż przestaną puszczać sok i zaczną się rumienić. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do pojemniczka.Kroimy
cebulę w piórka i
czosnek w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do zeszklenia. Gdy
cebula będzie już gotowa dorzucamy do niej
mięso. Dolewamy
piwo i wrzucamy resztę przypraw ;)Całość dusimy do miękkości (ok. 2 godzin w zależności od
mięsa). Na ok 15 min przed końcem duszenia dorzucamy
pieczarki. Na koniec zagęszczamy sos poprzez dodanie
mąki ( do słoiczka wlewamy kilka łyżek sosu i mieszamy z
mąką, do czasu aż nie będzie żadnych grudek i dodajemy do potrawy ). i gotowe ;) smacznego