Wykonanie

Kolejne proste, ucierane ciasto. I chociaż proste, to pyszne i wilgotne - bardzo mi smakowało. Tak jak pisze Dorota - niby nic, a cieszy :) I w ten sposób (jak również kompotem z
rabarbaru) otwieram
rabarbarowy sezon ;) Tak bardzo za nim tęskniłam!Składniki:4
jajka3/4 szklanki
cukru + garść0,5 szklanki
oleju1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego, lub kilka kropel
aromatu waniliowegoOk. 400-500g
rabarbaruKoszt: 5-6złCzas wykonania: 1h15minWykonanie:
Rabarbar obieramy, kroimy w małe kawałki (0,5cm), obsypujemy garścią
cukru i odkładamy na bok.Oddzielamy
białka od
żółtek,
białka ubijamy na sztywno mikserem. Dodajemy stopniowo, po kolei,
cukier,
żółtka,
olej,
proszek do pieczenia,
aromat waniliowy,
mąkę. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ja piekłam w tortownicy o średnicy 21cm). Dłonią wykładamy na wierzch równomiernie
rabarbar, powinno być go dość dużo i gęsto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę, aż wierzch się zrumieni, a na patyczku którym dziabniemy ciasto nie zostaje nic surowego. Można obsypać dodatkowo
cukrem pudrem i zajadać zapijając kompotem :)PS To
awokado jednak posadziłam źle :D ono powinno być zanurzone tępą stroną w wodzie...to teraz mam wymówkę, żeby sobie jeszcze raz zrobić spaghetti ;)