Dziś na obiad miało być zwyczajne spaghetti carbonara ale podkusiło mnie żeby nieco urozmaicić to danie i do sosu dodałam cebule i paprykę. Potrawa od razu zyskała kolorów i smakowała już zupełnie inaczej. Na pewno nie raz zagości na naszym stole.Składniki:- około 350 g ulubionego makaronu(użyłam świderki pełnoziarniste)- około 100 g wędzonego boczku- 3 małe cebule- pół zielonej papryki- pół czerwonej papryki- około 250, 300 g śmietany 36%- pieprz, sól- czerwona papryka w proszku- ser żółty do posypania- natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:1. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju lub oliwy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.2. Boczek kroimy w paski i wrzucamy do miękkiej cebuli, smażymy przez chwilę, dorzucamy pokrojona w kostkę paprykę i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu.3. Wlewamy śmietanę, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką. Można dodać również ulubione zioła.Mieszamy i gotujemy aż sos się nieco zredukuje.4. Na koniec wrzucamy garść startego sera, mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem.