Wykonanie
Moja nowa ulubiona potrawa:) Zamiast schabowymi teraz zajadam się kotletami z
kalafiora. Polecam je przyrządzić bo są naprawdę bardzo smaczne.
Składniki:- 1
kalafior- 1
jajko- 2-3 łyżki
bułki tartej- 2 łyżki
otrębów owsianych-
natka pietruszki-
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz, odrobina
curry1.
Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Ostudzić.
2. Kiedy wystygnie ugnieść go tłuczkiem do
ziemniaków lub zmielić w maszynce.3. Dodać
jajko, wsypać
bułkę tartą,
otręby, posiekaną
pietruszkę i
przyprawy. Wymieszać.
4. Mokrymi rękoma formować niewielkie kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 - 200 stopniach około 30 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie czy kotlety są już przyrumienione z wierzchu, jeśli nie to można podkręcić temperaturę.5. Podawać z ulubiona surówką.