Wykonanie
Zauważyłam, że na blogu zamieszczam ostatnio bardzo dużo propozycji na śniadania.Postanowiłam więc dodawać w najbliższym czasie więcej przepisów na obiady i kolacje.Tak więc dziś zapraszam na placki
kalafiorowe. Możemy je zjeść zarówno na kolację jak i do obiadu. Nie dość że są pyszne to i bez dodatku tłuszczu :)składniki: (na ok. 9 placków)1/2 główki
kalafiora1
jajkosólpieprzprzyprawa curryKalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Następnie odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Po niedługim czasie ścieramy
kalafiora na tarce lub wrzucamy do blendera. Gdy już to zrobimy musimy go dokładnie odsączyć z
wody.
Potem wrzucamy
kalafior do miski, dodajemy do niego
jajko i
przyprawy. Dokładnie wszystko mieszamy.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim formujemy dość cienkie placki (1 łyżka=1 placek). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.Placki możemy zjeść bez żadnych dodatków, bądź z sosem np.
czosnkowym (
jogurt naturalny+czosnek+zioła).