Wykonanie
Wczoraj w moim domu po raz pierwszy zagościła
dynia. Jest ona teraz obecna w każdym sklepie, na każdym straganie, pojawia się jako wystrój restauracji oraz barów, a to ze względu na zbliżające się Halloween, które jest obchodzone nie tylko w Stanach ale również w Danii. Tak więc zaciekawiona tym warzywem postanowiłam wreszcie przygotować z niej jakąś potrawę i dziś w mojej kuchni powstawały same
dyniowe dania. Na pierwszy ogień poszła dyniowa zupa krem a
potem placki z dyni, które zaprezentuję Wam w tym przepisie.Placki wyszły naprawdę smaczne i świetnie skomponowały się ze smakiem
imbiru. Od teraz
mogę śmiało powiedzieć, że
dynia będzie gościć w mojej kuchni częściej :)Potrzebujemy:

- około 2 szklanki miąższu z dyni- 1
jajko- 3 łyżki
mąki- płaska łyżeczka świeżego startego
imbiru-
pieprz,
sól- szczypta
proszku do pieczenia1. Miąższ zetrzeć na tarce o cienkich oczkach, wymieszać z
mąką,
imbirem,
przyprawami, proszkiem i
żółtkiem.2. Przygotowanie placków z dyni nie różni się wiele od placków ziemniaczanych, z tą różnicą, że tutaj
białko ubijamy osobno i dopiero na koniec dodajemy do reszty, dzięki
czemu są bardziej pulchne.3. Po dodaniu ubitego
białka całość wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu (ja smażyłam na
oleju kokosowym) z obydwu stron.

