Wykonanie
Tym razem będzie egzotycznie:) To co uwielbiam -
kokos! A do tego pyszne, soczyste, słodkie
mango. Tartę tą robiłam pierwszy raz - był to taki eksperyment kulinarny na zasadzie - wymieszam i zobaczymy co wyjdzie:) No i wyszło całkiem nieźle, chociaż następnym razem zamierzam upiec cieńszą tartę, żeby móc zmieścić więcej pysznej kokosowej masy.Składniki na tartę:

- 250 g
mąki- 100 g
masła- 1
jajko- 2 łyżki
cukru pudru lub zwykłego- szczypta
soli- odrobina
wody (kilka łyżek)Składniki na nadzienie:- 200 ml
mleka kokosowego- 2
jaja- 250 ml
śmietanki (ja używam 38% myślę że 36% wystarczy)- około 100 g wiórek
kokosowych- 1/3 szklanki
cukru- 1 dojrzałe
mango1. Z podanych składników na tartę wyrabiamy ciasto i schładzamy w lodówce pół godziny. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy i ponownie wkładamy do lodówki na około 20 minut (jeśli nie mamy czasu można to pominąć). Ciasto należy obciążyć - używając np.
fasoli lub
grochu. Obciążone ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie ściągamy
fasolę (lub jakiś inny obciążnik - ja używam szklaną pokrywkę żaroodporną i jest ok) i wylewamy przygotowaną masę.2. Przygotowanie masy:
Śmietankę mieszamy z
jajami i
cukrem. Dodajemy
mleko kokosowe oraz wiórki i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na tartę i pieczemy w 180 stopniach około 20, 25 minut. W tym czasie masa powinna się ściąć. 5 minut przed końcem pieczenia układamy na tartę plasterki
mango, które można posypać
brązowym cukrem i kontynuujemy pieczenie.

3. Tartę studzimy i podajemy :)