Wykonanie
Lubicie szpinak? Ja uwielbiam - jeśli jest odpowiednio przyprawiony i podany. Zielona papka chyba nikomu nie kojarzy się najlepiej. Dla mnie najlepszą
przyprawą idealnie pasującą do potraw ze
szpinaku jest
czosnek, który zresztą jest stosowany przeze mnie w wielu daniach:)Zawsze w kuchni używałam
szpinaku mrożonego, aż wstyd się przyznać, że jest to moja pierwsza potrawa przygotowana ze świeżych liści
szpinaku (nie licząc zrobionego wcześniej koktajlu).Ostatnio było spaghetti z
łososiem w sosie
śmietanowym a dziś danie zostało wzbogacone o
świeży szpinak i
ser fetę, dzięki
czemu powstała nowa potrawa, która smakowała zarówno mnie jak i wielbicielowi
łososia :)

Potrzebujemy:-
makaron spaghetti (ok. 300 g)- kawałek
wędzonego łososia- dwie spore garście świeżych liści
szpinaku(które można jak najbardziej zastąpić mrożonym, wtedy proponuję paczkę 400g)- pół kostki
sera feta-
śmietana 18% - 200g- 1 średnia
cebula- 3 ząbki
czosnku-
starty ser żółty do posypania- 3 łyżki
soku z limonki (można pominąć)-
sól,
pieprz-
bazyliaWykonanie:1.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce
masła,
potem dodajemy drobno posiekany
czosnek i chwile później
sok z limonki2.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie3. Na patelnię do
cebuli i
czosnku wrzucamy liście
szpinaku (można je pokroić na mniejsze) i dusimy przez chwilę4. Wrzucamy
łososia podzielonego na mniejsze kawałki, następnie
fetę pokrojoną w niewielk ą kostkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią
5. Na koniec wlewamy
śmietanę i gotujemy przez chwilę.Sos nakładamy na
makaron i posypujemy
żółtym serem, jeśli lubimy :)Rada:
makaron można wymieszać z sosem przed podaniem na talerze.Smacznego:)