Wykonanie
            Jako fanka 
cukinii jestem teraz w siódmym niebie, ponieważ sezon w pełni. Na działce posiane były 2 gatunki i dzięki temu 
mogę się delektować ilością 
cukinii nie do przejedzenia. Tym razem poeksperymentowałam.2 
cukinie4 
ziemniakiszynka dojrzewająca w plasterkach100g 
serka ricotta3 
jajkatymianeksól, 
pieprz Cukinie
Cukinie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Jeśli są 
młode to w całości, jeśli bardziej dojrzałe, to wykroić pestki (jeśli komuś przeszkadzają). Startą 
cukinie przełożyć na sito i obficie posolić - wycieknie mnóstwo zielonej 
wody, a na koniec jeszcze masę trzeba odcisnąć np przygniatając talerzem. 
Ziemniaki obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej, dorzucić do odciśniętej 
cukinii, dodać 
ricottę, 
jajka, 
pieprz i sporo 
tymianku i dokładnie wymieszać. Formę - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie plastrami 
szynki tak aby jej końce wystawały ponad foremkę. Przełożyć masę do keksówki, wygładzić, na wierzchu ułożyć 
szynkę, założyć boki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1h. Po ok 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową żeby 
szynką się nie spaliła. Kroić kiedy trochę przestygnie.
