Wykonanie
Jako fanka
cukinii jestem teraz w siódmym niebie, ponieważ sezon w pełni. Na działce posiane były 2 gatunki i dzięki temu
mogę się delektować ilością
cukinii nie do przejedzenia. Tym razem poeksperymentowałam.2
cukinie4
ziemniakiszynka dojrzewająca w plasterkach100g
serka ricotta3
jajkatymianeksól,
pieprzCukinie umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej razem ze skórką. Jeśli są
młode to w całości, jeśli bardziej dojrzałe, to wykroić pestki (jeśli komuś przeszkadzają). Startą
cukinie przełożyć na sito i obficie posolić - wycieknie mnóstwo zielonej
wody, a na koniec jeszcze masę trzeba odcisnąć np przygniatając talerzem.
Ziemniaki obrać i również zetrzeć na tarce jarzynowej, dorzucić do odciśniętej
cukinii, dodać
ricottę,
jajka,
pieprz i sporo
tymianku i dokładnie wymieszać. Formę - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie plastrami
szynki tak aby jej końce wystawały ponad foremkę. Przełożyć masę do keksówki, wygładzić, na wierzchu ułożyć
szynkę, założyć boki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1h. Po ok 20 minutach można wierzch przykryć folią aluminiową żeby
szynką się nie spaliła. Kroić kiedy trochę przestygnie.