Wykonanie
Mój maluch skończył dzisiaj 3 latka. Tak niedawno był taki tyci a teraz śmiga na hulajnodze, układa puzzle, śpiewa piosenki i
mówi wierszyki, pomaga w kuchni i nieziemsko bałagani, jest w tysiącu miejsc jednocześnie i
mówi z prędkością karabinu maszynowego.... czas biegnie nieubłaganie.

Tort tęczowy zobaczyłam już dawno u Asi, wiedziałam, że Bartkowi się spodoba i nie myliłam się, skakał z radości i śmiał się w głos. Wykorzystałam Asi przepis na
biszkopt - skoro sprawdzony to po co eksperymentować. Zatem cytuję:

Składniki na
biszkopt: (na dwa
spody o średnicy 20 cm, na ten tort potrzebnych jest 6 takich blatów - ja w
sumie zrobiłam 8)3
jajkapół szklanki drobnego
cukrupół szklanki
mąki pszennej2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejUbić
białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać
cukier, dodawać po jednym
żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane
mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dodać wybrany barwnik.

Krem zrobiłam z
śmietany 30% (800ml) i
serka mascarpone (4 małe opakowania)
Biszkopty przełożyłam kremem, ciasto na zewnątrz nim wysmarowałam obsypałam wiórkami kokosowymi i zrobiłam dekorację ze skittlesów.