Wykonanie
Marynowana na słodko
dynia to chyba, poza
gruszkami moja ulubiona marynata.
Dynia z tego przepisu jest słodko-
winna, bardzo pyszna, bawet Bartek się nią zajada. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek,
mięs. Niewiele też przy niej roboty, nie licząc oczywiście obrania dyni - tej niestety nie da się dla ułatwienia upiec :)2 , 5 kg dyni5 szklanek
wody3 szklanki
cukrułyżeczka
cukru waniliowego (lub przecięta
laska wanilii do gotowania -
potem usuwamy)kilka ładnych
goździków1 szklanka
octu 10%

Marynatę zagotowujemy.
Dynię czyścimy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się marynaty. Gotujemy na małym ogniu aż będzie miękka, ale nie rozciapciana - robi się wówczas szklista. Przekładamy do słoików, zalewamy marynatą, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż wystygnie. Nie pasteryzujemy bo nam
zrobi się
dyniowy mus.