Wykonanie
Święta będą jak zwykle pachnące i pyszne bo sama przygotuję wszystkie potrawy. Sama też upiekę ciasta. Do wypieków potrzebne mi będą różne dodatki, takie jak aromatyczna
przyprawa korzenna czy smażona
skórka pomarańczowa . Na pewno przyda się też zapas
cukru waniliowego, ale takiego z dodatkiem
wanilii a nie sztucznymi aromatami.Przygotowania takiego
cukru trwa zaledwie chwilę a
potem mam zapas do wielu wypieków np. do Korzennych rurek z kremem czy Pijanego snickersaJak zrobić domowy
cukier waniliowy ? Zobaczcie sami jakie to proste !

Domowy
cukier waniliowy z prawdziwą
waniliączas przygotowania : 5 minutskładniki :ok. 300 g
cukru - zwykłego albo trzcinowego demerara5-6
lasek wanilii - moje nie były dużesposób przygotowania :
cukier wsypałam do pojemnika blendera.
Laski wanilii przekroiłam
ostrym nożem wzdłuż na pół. Tępa stroną zeskrobałam starannie ziarenka, dodałam do
cukru. Zmiksowałam krótko aż składniki się połączyły. Pozostałe kawałki, skórki lasek, pokroiłam na kilkucentymetrowe kawałki. Włożyłam do wyparzonego, suchego słoika. Zasypałam wcześniej zmiksowanym
cukrem, szczelnie zamknęłam i odstawiłam. Powinien postać spokojnie przynajmniej kilka/kilkanaście dni żeby dobrze przeniknął zapachem
wanilii.Przechowuję w ciemnym, suchym miejscu, dobrze zamknięty żeby nie stracił aromatu i nie chłonął wilgoci. Od samej wilgoci z
wanilii może się zbijać, ale wystarczy co jakiś czas energicznie potrząsnąć słoikiem żeby wzruszyć zawartość.Jeśli używam do jakiegoś ciasta ziarenek świeżo zeskrobanych z
laski wanilii to skórki nie wyrzucam tylko dokładam właśnie do tego słoika z
cukrem waniliowym żeby jeszcze wzmocnić jego aromat.