Wykonanie
Domowy
cukier waniliowy to niezbędnik, jeśli chodzi o przyprawianie ciast i innych słodkości. Nie ma nic wspólnego z obecnym na półkach sklepowych
cukrem wanilinowym, zawierającym sztuczny aromat w postaci waniliny, lub częściej - etylowaniliny i będącym teoretycznie tańszym zamiennikiem. Syntetycznie otrzymywana wanilina (lub etylowanilina) nie może równać się z naturalnym aromatem prawdziwej
wanilii, a u osób wrażliwych może powodować nawet podrażnienia skóry.Prawdziwa
wanilia, obok
szafranu i
kardamonu, jest uznawana za jedną z najdroższych przypraw i w sklepach stacjonarnych jej dostępność jest ograniczona, a jeśli już znajdziemy ją w sprzedaży, to sporo kosztuje. Ale od czego mamy internet? :) W sklepach internetowych oraz na allegro można dostać dobrej jakości
laski wanilii w bardzo przyzwoitych cenach (ja kupuję na allegro po 2,50zł za sztukę), a kupując je w ilościach większych niż kilka, koszt dostawy przestaje
mieć znaczenie.Dobrej jakości świeże
laski wanilii są wilgotne i mięsiste, a obecne w środku (po rozcięciu laski) ziarenka, mają mazistą konsystencję. Zapach
laski wanilii jest nieco specyficzny i różni się znacznie od tego, do którego przyzwyczailiśmy się, wychowani na wypiekach z dodatkiem
cukru wanilinowego. Nie przestraszcie się jednak, jeśli macie styczność z prawdziwą
wanilią pierwszy raz.
Cukier z nią przyrządzony pachnie zdecydowanie lepiej niż sztucznie aromatyzowany
cukier ze sklepu.

Do przyrządzenia domowego
cukru waniliowego potrzebujemy dwóch składników: drobnego
cukru oraz kilku
lasek wanilii . Na różnych stronach znajdziecie inne proporcje składników i tak naprawdę nie ma jednego, właściwego przepisu.
Cukier przygotowany z małą ilością
wanilii, będzie po prostu nieco mniej aromatyczny i będzie potrzebował więcej czasu, żeby "wyciągnąć" aromat z lasek;
cukier przyrządzony ze zbyt dużą ilością
wanilii, będzie miał bardzo intensywny zapach i już jego nieduża ilość zaromatyzuje wypiek lub deser.Przyrządzam domowy
cukier waniliowy od dłuższego już czasu i szczerze
mogę polecić moje proporcje składników: na 250g drobnego
cukru do wypieków, dodaję 2-3
laski wanilii. Tak powstały
cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny, a dzięki temu, jest też bardziej wydajny. Zazwyczaj przygotowuję od razu duży słoik
cukru, w którym
mieści się około 750g drobnego
cukru oraz 6-9
lasek wanilii.

Składniki:250g drobnego
cukru do wypieków2-3
laski wanilii
Wykonanie:-
laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół, ze środka wyskrobać ziarenka, które powinny
mieć mazistą konsystencję- do miski przełożyć drobny
cukier oraz ziarenka, całość dokładnie wymieszać, rozcierając posklejane ziarenka
wanilii razem z
cukrem, można wymieszać blenderem- pozostałe po wyskrobaniu ziarenek laski przeciąć na kilka mniejszych kawałków, dorzucić do
cukru- przygotowaną mieszankę przesypać do czystego, szczelnego słoika, zamknąć, odstawić do szafki kuchennej-
cukier waniliowy jest niemal od razu gotowy do użycia, choć warto dać mu 1-2 dni, aby aromat był bardziej wyczuwalny

- im dłużej
cukier jest przechowywany, tym jego aromat staje się intensywniejszy, do momentu, kiedy
laski wanilii całkowicie wyschną, choć również wtedy oddają jeszcze nieco aromatu- do
cukru z wyschniętymi laskami, warto co jakiś czas dołożyć świeżą laskę z nowymi ziarenkami, a całość wymieszać- po jakimś czasie można przesiać całość do mniejszych słoiczków, tak, żeby otrzymać produkt gotowy od razu do użycia (bez
lasek wanilii)- do
cukru waniliowego można dodawać też puste laski, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu deserów czy innych wypieków- domowy
cukier waniliowy można dodawać do wszelkich ciast i deserów, nie ma właściwiej proporcji, na jaką należałoby zamienić obecny w wielu przepisach "
cukier wanilinowy", najlepiej część obecnego w przepisie
cukru, zamienić na domowy
cukier waniliowy