ßßß
Do przyrządzenia domowego cukru waniliowego potrzebujemy dwóch składników: drobnego cukru oraz kilku lasek wanilii . Na różnych stronach znajdziecie inne proporcje składników i tak naprawdę nie ma jednego, właściwego przepisu. Cukier przygotowany z małą ilością wanilii, będzie po prostu nieco mniej aromatyczny i będzie potrzebował więcej czasu, żeby "wyciągnąć" aromat z lasek; cukier przyrządzony ze zbyt dużą ilością wanilii, będzie miał bardzo intensywny zapach i już jego nieduża ilość zaromatyzuje wypiek lub deser.Przyrządzam domowy cukier waniliowy od dłuższego już czasu i szczerze mogę polecić moje proporcje składników: na 250g drobnego cukru do wypieków, dodaję 2-3 laski wanilii. Tak powstały cukier waniliowy jest bardzo aromatyczny, a dzięki temu, jest też bardziej wydajny. Zazwyczaj przygotowuję od razu duży słoik cukru, w którym mieści się około 750g drobnego cukru oraz 6-9 lasek wanilii.
Składniki:250g drobnego cukru do wypieków2-3 laski wanilii
Wykonanie:- laski wanilii rozciąć wzdłuż na pół, ze środka wyskrobać ziarenka, które powinny mieć mazistą konsystencję- do miski przełożyć drobny cukier oraz ziarenka, całość dokładnie wymieszać, rozcierając posklejane ziarenka wanilii razem z cukrem, można wymieszać blenderem- pozostałe po wyskrobaniu ziarenek laski przeciąć na kilka mniejszych kawałków, dorzucić do cukru- przygotowaną mieszankę przesypać do czystego, szczelnego słoika, zamknąć, odstawić do szafki kuchennej- cukier waniliowy jest niemal od razu gotowy do użycia, choć warto dać mu 1-2 dni, aby aromat był bardziej wyczuwalny
- im dłużej cukier jest przechowywany, tym jego aromat staje się intensywniejszy, do momentu, kiedy laski wanilii całkowicie wyschną, choć również wtedy oddają jeszcze nieco aromatu- do cukru z wyschniętymi laskami, warto co jakiś czas dołożyć świeżą laskę z nowymi ziarenkami, a całość wymieszać- po jakimś czasie można przesiać całość do mniejszych słoiczków, tak, żeby otrzymać produkt gotowy od razu do użycia (bez lasek wanilii)- do cukru waniliowego można dodawać też puste laski, bez ziarenek, pozostałe po przygotowywaniu deserów czy innych wypieków- domowy cukier waniliowy można dodawać do wszelkich ciast i deserów, nie ma właściwiej proporcji, na jaką należałoby zamienić obecny w wielu przepisach "cukier wanilinowy", najlepiej część obecnego w przepisie cukru, zamienić na domowy cukier waniliowy