ßßß
SKŁADNIKI:Cukier waniliowy1 długa lub 2 krótkie laski wanilii1 szkl cukruEkstrakt waniliowy100 ml wódki czystejłupinki z 1 długiej lub 2 krótkich lasek wanilii (można oczywiście użyć całych strąków, efekt będzie jeszcze lepszy)Cukier waniliowy:Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem stołowym z mocno zaokrągloną końcówką wydostać ze strąków ziarenka wanilii i wrzucić je do cukru. Całość wsypać do malaksera (u mnie nakładka do ziół i kawy), młynka do kawy lub blendera kielichowego i dokładnie zmiksować.Ekstrakt waniliowy:Łupinki z lasek wanilii wrzucić do czystej buteleczki, zalać 100 ml czystej wódki i odstawić na kilka tygodni od czasu do czasu mieszając. Ekstrakt będzie stopniowo nabierał intensywnej barwy (ciemniejszej niż na zdjęciu - było ono robione już po dodaniu nowych strąków i dolaniu wódki) i waniliowego aromatu. Co jakiś czas dorzucać do niego kolejne laski wanilii i dolewać po troszku wódki.
Jeśli mimo wszystko nie przekonałam Was do zrobienia domowego cukru waniliowego, a nie chcecie używać cukru waniliNowego - polecam gorąco cukier z prawdziwą wanilią firmy SKWORCU, kttóry tak jak mój powstaje z połączenia cukru białego i naturalnych nasion wanilii.