Wykonanie
W składzie wielu wypieków spotykamy
cukier waniliowy. I tak na zakupach odruchowo sięgamy po opakowanie i do sklepowego koszyka wrzucamy
cukier... waniliNowy. No właśnie, nie
waniliowy a wanilinowy czyli zmieszany z waniliną lub etylowaniliną. Niewiele osób zwraca uwagę na tak drobny szczegół, na jedną literkę, która w składzie produktu zmienia tak wiele.Ten problem jednak mnie nie dotyczny, bo od dawna stosuję
cukier z prawdziwą
wanilią . Niedawno zaczęłam również robić sobie taki
cukier sama w domu, a jako produkt dodatkowy "wyhodowałam" sobie również ekstrakt
waniliowy :)
SKŁADNIKI:
Cukier waniliowy1 długa lub 2 krótkie
laski wanilii1 szkl
cukruEkstrakt
waniliowy100 ml
wódki czystejłupinki z 1 długiej lub 2 krótkich
lasek wanilii (można oczywiście użyć całych strąków, efekt będzie jeszcze lepszy)
Cukier waniliowy:
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem stołowym z mocno zaokrągloną końcówką wydostać ze strąków ziarenka
wanilii i wrzucić je do
cukru. Całość wsypać do malaksera (u mnie nakładka do
ziół i
kawy), młynka do
kawy lub blendera kielichowego i dokładnie zmiksować.Ekstrakt
waniliowy:Łupinki z
lasek wanilii wrzucić do czystej buteleczki, zalać 100 ml
czystej wódki i odstawić na kilka tygodni od czasu do czasu mieszając. Ekstrakt będzie stopniowo nabierał intensywnej barwy (ciemniejszej niż na zdjęciu - było ono robione już po dodaniu nowych strąków i dolaniu
wódki) i
waniliowego aromatu. Co jakiś czas dorzucać do niego kolejne
laski wanilii i dolewać po troszku
wódki.
Jeśli mimo wszystko nie przekonałam Was do zrobienia domowego
cukru waniliowego, a nie chcecie używać
cukru waniliNowego - polecam gorąco
cukier z prawdziwą
wanilią firmy SKWORCU, kttóry tak jak mój powstaje z połączenia
cukru białego i naturalnych nasion
wanilii.