ßßß Cookit - przepis na Domowy cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy

Domowy cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy

nazwa

Wykonanie

W składzie wielu wypieków spotykamy cukier waniliowy. I tak na zakupach odruchowo sięgamy po opakowanie i do sklepowego koszyka wrzucamy cukier... waniliNowy. No właśnie, nie waniliowy a wanilinowy czyli zmieszany z waniliną lub etylowaniliną. Niewiele osób zwraca uwagę na tak drobny szczegół, na jedną literkę, która w składzie produktu zmienia tak wiele.Ten problem jednak mnie nie dotyczny, bo od dawna stosuję cukier z prawdziwą wanilią . Niedawno zaczęłam również robić sobie taki cukier sama w domu, a jako produkt dodatkowy "wyhodowałam" sobie również ekstrakt waniliowy :)
SKŁADNIKI:
Cukier waniliowy
1 długa lub 2 krótkie laski wanilii
1 szkl cukru
Ekstrakt waniliowy
100 ml wódki czystej
łupinki z 1 długiej lub 2 krótkich lasek wanilii (można oczywiście użyć całych strąków, efekt będzie jeszcze lepszy)
Cukier waniliowy:
Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół. Nożem stołowym z mocno zaokrągloną końcówką wydostać ze strąków ziarenka wanilii i wrzucić je do cukru. Całość wsypać do malaksera (u mnie nakładka do ziół i kawy), młynka do kawy lub blendera kielichowego i dokładnie zmiksować.
Ekstrakt waniliowy:
Łupinki z lasek wanilii wrzucić do czystej buteleczki, zalać 100 ml czystej wódki i odstawić na kilka tygodni od czasu do czasu mieszając. Ekstrakt będzie stopniowo nabierał intensywnej barwy (ciemniejszej niż na zdjęciu - było ono robione już po dodaniu nowych strąków i dolaniu wódki) i waniliowego aromatu. Co jakiś czas dorzucać do niego kolejne laski wanilii i dolewać po troszku wódki.
Jeśli mimo wszystko nie przekonałam Was do zrobienia domowego cukru waniliowego, a nie chcecie używać cukru waniliNowego - polecam gorąco cukier z prawdziwą wanilią firmy SKWORCU, kttóry tak jak mój powstaje z połączenia cukru białego i naturalnych nasion wanilii.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/06/domowy-cukier-waniliowy-i-ekstrakt.html