ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta z malinami

Czerwona kapusta z malinami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiamy tę kapustkę, jest cudownie wyważona w smaku między słodkim a kwaśnym, miło chrupiącą, aromatyczna, po prostu pyszna. idealny dodatek do niedzielnego obiadu.
główka czerwonej kapusty
1 ząbek czosnku (spory lub dwa małe)
tarty korzeń imbiru (kawałek ok. 3 cm, ew. trochę imbiru w proszku – do smaku)
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
kieliszek lub dwa czerwonego wina
ocet winny malinowy (lub inny czerwony)
3 łyżki miodu
2 duże garście malin (mogą być mrożone)
Kapustę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kapustę, posolić i smażyć chwilę aż zacznie wilgotnieć, wtedy doprawić pieprzem. Dodać starty korzeń imbiru i wyciśnięty czosnek, zamieszać. Zalać czerwonym winem i dusić, aż kapusta zmięknie, a wino wyparuje. Skropić octem winnym i dobrze wymieszać. Posłodzić obficie miodem i dodać maliny. Dusić i mieszać, aż maliny się rozpadną i nadadzą smak kapuście. Kapusta powinna być miękka, ale chrupka.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/09/czerwona-kapusta-z-malinami.html