Wykonanie
Dzisiaj z rana w ferworze przygotowań świątecznych wyprodukowałam takie oto mini mazurki cygańskie.

Ingrediencje:
suszone owoce i
orzechy (łącznie 25 dag)2
jajka1
cytryna110g
cukru150g
mąkiandrutylukier do dekoracjiJak robimy:
Owoce kroimy i posypujemy łyżką
mąki. ocieramy z
cytryny skórkę i wyciskamy sok. Miksujemy
żółtka z
cukrem i oddzielnie ubijamy pianę z
białek. Do
żółtek dodajemy sok i
skórkę z cytryny, cały czas miksując, następnie
mąkę i na koniec mieszamy z
bakaliami i pianą.
Andruty kroimy na kwadraty lub kupujemy gotowce małe :) Masę wykładamy na
andruty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Wystudzone można udekorować lukrem i np
żurawinami na wierzchu, u mnie bez lukru.

Przepis pochodzi z kwietniowego numeru pisemka Dobre Rady