ßßß Cookit - przepis na mini mazurek cygański

mini mazurek cygański

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj z rana w ferworze przygotowań świątecznych wyprodukowałam takie oto mini mazurki cygańskie.
Ingrediencje:
suszone owoce i orzechy (łącznie 25 dag)
2 jajka
1 cytryna
110g cukru
150g mąki
andruty
lukier do dekoracji
Jak robimy:
Owoce kroimy i posypujemy łyżką mąki. ocieramy z cytryny skórkę i wyciskamy sok. Miksujemy żółtka z cukrem i oddzielnie ubijamy pianę z białek. Do żółtek dodajemy sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując, następnie mąkę i na koniec mieszamy z bakaliami i pianą. Andruty kroimy na kwadraty lub kupujemy gotowce małe :) Masę wykładamy na andruty i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem przez 10 minut w temperaturze 220 stopni. Wystudzone można udekorować lukrem i np żurawinami na wierzchu, u mnie bez lukru.
Przepis pochodzi z kwietniowego numeru pisemka Dobre Rady
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2010/04/mini-mazurek-cyganski.html